1 maja to symboliczna data otwierająca oficjalnie sezon grillowy.
Dlatego też przypominamy o kilku podstawowych zasadach bezpieczeństwa, które wyeliminują możliwość nieprzyjaznych zdarzeń:
- Grillujemy tylko na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie przenosimy grilla do pomieszczeń zamkniętych,
- Przed rozpaleniem upewniamy się czy jest on ustawiony w sposób stabilny,
- Do rozpalania nie używajmy substancji łatwo zapalnych poza typowymi rozpałkami,
- Do rozniecania ognia stosujemy miech do grilla, a w przypadku braku takiego urządzenia wachlujmy np. gazetą. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi,
- W bezpośrednim sąsiedztwie grilla miejmy zawsze przygotowaną butelkę z wodą, przy pomocy której będziemy mogli skutecznie przygasić płomień,
- Podczas rodzinnego grillowania z dziećmi nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru osób dorosłych,
- Po zakończeniu imprezy dokładnie sprawdzamy, czy grill został dokładnie zagaszony.